Полтава, улица Небесной Сотни, 13, офис 303-А
066-60-30-288
(0532) 508-618

Українські сухофрукти можуть зайняти гідне місце на міжнародному ринку – експерт

Українські сухофрукти можуть зайняти гідне місце на міжнародному ринку. 

Tecno_Frutta01Зростання власного виробництва та будівництво нових підприємств для сушіння фруктів та ягід в Україні поки що відбувається досить повільно, тому збільшення попиту на сухофрукти в країні, в більшості випадків покривається за рахунок поставок з Туреччини, Таджикистану та Узбекистану.
Проте, за словами представників міжнародної компанії «Толсма Текнік», використання сучасного обладнання може допомогти українським виробникам виготовляти сухофрукти вищої якості, та у перспективі зайняти гідне місце на світовому ринку.
Інноваційні сучасні машини для сушіння фруктів та ягід, які пропонує “Толсма Текнік”, виготовляє італійська компанія TecnoFrutta. Сушарки є універсальними, можуть використовуватись для різних видів фруктів, овочів, ягід, грибів, трав, і спроєктовані таким чином, щоб максимально зменшити вплив на продукцію. Принцип дії ґрунтується на видаленні вологи з продуктів через примусову циркуляцію гарячого та сухого повітря, створеного аеротермічною групою; це цілком природний процес, який забезпечує високий рівень якості готової продукції. Відповідно, виробник може сьогодні використовувати устаткування, умовно, для сушіння яблук, а вже завтра – для сушіння сливи, вишні або полуниці (суниці садової). Враховуючі наявність автоматичної системи мийки та автоматизованої системи керування, перехід від сушіння однієї продукції до іншої здійснюється максимально швидко.

“Всі сушарки, які представлені компанією “Толсма Текнік” є універсальними, оскільки кожна з них обладнана функцією регулювання температури, швидкості повітря та швидкості руху конвеєрів.

Один і той же продукт можна висушувати до різного стану, тобто отримати як напівсушену продукцію, так і повністю сушену – залишкова вологість в якій не перевищує 1,5%. Наприклад, за допомогою таких сушарок можна отримати як м’яке, напівв’ялене яблуко, так і хрусткі яблучні чіпси”, – зазначає Наталія Зеленська, менеджер з розвитку бізнесу компанії “Толсма Текнік”.   

Також експерт додала, що сьогодні на ринку існують 2 види конвекційних сушарок – конвеєрні, багаторівневі сушарки безперервної дії та статичні сушарки (шафи). Принцип дії в таких машинах майже однаковий. Головна відмінність в тому, що в конвеєрних сушарках відбувається безперервний процес висушування фруктів, овочів, ягід, або іншої продукції і така машина повинна безперебійно працювати 3-4 доби. Такий спосіб сушіння використовується задля того, щоб мінімізувати витратну частину. Найбільше споживання електроенергії та пари в промислових машинах відбувається при їх запуску, а потім вже сушарки працюють на сталому режимі. Відповідно, чим довше працює машина, тим менша собівартість продукції.

Відтак, Україна може розвинути внутрішній ринок за рахунок продуктів, які вирощуються в Україні (яблука, сливи сушені – як снеки, і решта сушених фруктів і ягід, та як В2В продукт для виготовлення злакових батончиків, сухих сніданків, узварних сумішей, тощо) і зайняти певну нішу на міжнародному ринку зі своєю продукцію.